AB Visie
Een andere visie op architectuur en bouwen AB Visie / Bureau voor architectuur en bouwen / Donizettihof 12 / 2402 EK Alphen a/d Rijn / Tel: (0172) 419 410 / info@ab-visie.nl
AB Visie Banner AB Visie Banner AB Visie Banner AB Visie Banner

Project Description

De oude Romeinse  arena

De Romeinse arena ligt sinds de oprichting van het Archeon in het Romeinse deel van het park tegen het badhuis aan. Het is een belangrijke plek in het Archeon. Immers, hier vinden de “bloederige” gladiatoren gevechten plaats. Ten tijde van de Romeinen vochten de gladiatoren op leven en dood; voor de gewone Romein een boeiend schouwspel. Het publiek vandaag de dag, is blij dat er geen echt bloed vloeit, maar kijkt net zo geboeid toe als de Romein van negentien eeuwen geleden. In de loop der jaren echter, begon het een en ander steeds meer te verzakken. Natuurlijk werd in eerste instantie geprobeerd dat met wat extra stutten en steunen te verhelpen, maar de verzakkingen bleken te ernstig. Inmiddels trokken de gladiatoren gevechten steeds meer publiek: een grotere arena zou zeer welkom zijn.  Hiertoe werd na enig wikken en wegen dan ook besloten.

De nieuwe Romeinse arena

Het ontwerpen hiervan van  was voor mij als architect een leuke opdracht met een aantal stevige uitdagingen:
  • Er was op het terrein van het Archeon maar beperkt ruimte voor zo’n omvangrijk bouwwerk
  • De grotere vloer moest geschikt zijn voor een groot aantal verschillende shows
  • Het publiek moest op alle plekken goed zicht hebben.
  • En natuurlijk moest het gebouw van toen voldoen aan alle veiligheidseisen van deze tijd.
En de allergrootste uitdaging was wel: Het moest er uitzien als een authentieke Romeinse arena! We hebben er voor gekozen om eikenhout te gebruiken, dat werd door de Romeinen in onze contreien ook gebruikt. Het is ook onbehandeld goed bestand tegen ons klimaat. We zorgden voor een goede fundatie met een beton constructie op funderingspalen. Misschien niet heel erg Romeins, maar wel duurzaam, op deze manier kan de Arena lang mee. De wal van aarde aan de buitenkant, is volkomen authentiek. En zo hebben we door een uitgekiende combinatie van moderne en eeuwenoude technieken, een prachtige Romeinse arena gerealiseerd.

Project Details

Categories: