AB Visie
Een andere visie op architectuur en bouwen AB Visie / Bureau voor architectuur en bouwen / Donizettihof 12 / 2402 EK Alphen a/d Rijn / Tel: (0172) 419 410 / info@ab-visie.nl
AB Visie Banner AB Visie Banner AB Visie Banner AB Visie Banner

De Romeinse Castellum-muur

Het Romeinse fort In Alphen aan den Rijn heeft in de Romeinse tijd een Romeins fort gestaan net als

Torens in aanbouw voor Romeinse vestingsmuur

Torens in aanbouw voor Romeinse vestingsmuur

Het Romeinse fort

In Alphen aan den Rijn heeft in de Romeinse tijd een Romeins fort gestaan, net als op vele andere plaatsen langs de lange grens van het Romeins rijk.

Op veel plaatsen langs deze grens, zijn restanten van deze fortificaties gevonden in de bodem. Een grens werd door de Romeinen limes genoemd. Alphen aan de Rijn, Zwammerdam en Voorburg liggen langs die limes. Op basis van archeologisch onderzoek in Alphen aan den Rijn, maar ook in Zwammerdam en Voorburg is een reconstructie gemaakt van een deel van van het Castellum zoals dat vermoedelijk in Alphen aan de Rijn stond.

Het oorspronkelijke Castellum

Het oorspronkelijke fort besloeg 120 maal 120 meter.  Dit was de standaard Romeinse maat voor een fort. In het Archeon is ruim 60 meter Castellummuur gebouwd compleet met een hoektoren, een tussentoren en een dubbele toren met toegangspoort. De hoogtematen zijn gebaseerd op geschriften van Cesar. Cesar heeft heel nauwkeurig vastgelegd welke afmetingen aangehouden moesten worden voor alle forten in het Romeinse rijk.

Vrijwilligers

De Castellemmuur is bijna geheel door vrijwilligers gebouwd.  Persoonlijk was ik een van de vrijwilligers. Met een groep zo’n klus klaren: dat vond ik geweldig. Het werken met balken van zulke grote afmetingen, het zelf met de hand maken van houtverbindingen: ik heb ervan genoten.
De vrijwilligers leerden onder begeleiding van ervaren krachten  goed sluitende houtverbindingen te maken en zo in de loop van de tijd dit omvangrijke bouwwerk te realiseren. Het is mooi om je te bedenken dat 2000 jaar voor jou soldaten van het Romeinse leger het zelfde hebben gedaan. Al deden zij dat vast niet alleen op zaterdag!
Ook  in de Romeinse tijd toen werden deze enorme forten door leken gebouwd onder begeleiding van ervaren krachten.

 

vrijwilligerswerk aan torens voor de Romeinse vestingsmuur

vrijwilligerswerk aan torens voor de Romeinse vestingsmuur