AB Visie
Een andere visie op architectuur en bouwen AB Visie / Bureau voor architectuur en bouwen / Donizettihof 12 / 2402 EK Alphen a/d Rijn / Tel: (0172) 419 410 / info@ab-visie.nl
AB Visie Banner AB Visie Banner AB Visie Banner AB Visie Banner

Het maken van een bouwanalyse

Een bouwanalyse.

 

ontwerp2

 

In samenspraak met jou  ( de opdrachtgever ) maken we een bouwanalyse. Dat wil zeggen een analyse van je wensen voor het nieuwe pand. Daarbij kijken we naar een groot aantal verschillende aspecten.

Zo kijken we samen naar:

  • Waar wil ik het gebouw  nu voor gebruiken? Om te wonen, of om te werken, of om een combinatie van deze twee?
  •  Hoe wil ik  mijn gebouw gaan gebruiken?  Daar komen vragen aan de orde als: waar komt de keuken en waar komt de badkamer, hoe scheid ik werk van privĂ©, willen we grote slaapkamers of vinden we een grote gemeenschappelijke ruimte belangrijker ??
  • Hoe sta ik tegenover een energiezuinige woning? En hoe ver wil ik daar in gaan, zonnepanelen, aardwarmte, warmte terugwinning, het zijn allemaal mogelijkheden die je kan overwegen.
  • Hoe belangrijk vind ik het dat ik in de toekomst mijn  gebouw  kan aanpassen aan veranderende wensen. Daar komen vragen aan bod als: wil ik hier in de toekomst met twee generaties kunnen wonen, wil ik wellicht het werkgedeelte in de toekomst kunnen uitbreiden.
  • Welke bouwstijl spreekt mij aan. En komt dat overeen met de uitstraling die ik aan mijn bedrijf wil geven?

Deze vragen en nog veel meer, worden besproken. Het is een heel belangrijke fase in het bouwproces: hier leg je de fundamenten voor je gebouw. Het is dan ook een fase waarin opdrachtgever en architect alle tijd moeten nemen. Alle voors en tegens  van alle beslissingen nog een keer en nog een keer moeten afwegen.
En dan is het tijd om knopen door te hakken.

Aan het einde van deze fase weten zowel opdrachtgever als architect aan welke wensen het ontwerp moet voldoen.

Afhankelijk van de omvang van de opdracht kan dat in een gedetailleerd document vastgelegd: Het programma van eisen.