AB Visie
Een andere visie op architectuur en bouwen AB Visie / Bureau voor architectuur en bouwen / Donizettihof 12 / 2402 EK Alphen a/d Rijn / Tel: (0172) 419 410 / info@ab-visie.nl
AB Visie Banner AB Visie Banner AB Visie Banner AB Visie Banner

Wat biedt AB-visie op het gebied van duurzaam bouwen ?

Duurzaam bouwen is een ruim begrip. en een begrip dat nog voortdurend in ontwikkeling is. Op deze pagina maakt u kennis met mijn visie en kennis van duurzaam bouwen.

Een  beetje  persoonlijke  geschiedenis

Als puber begon mijn interesse in milieu, in die tijd was het milieu ook absoluut een item, hoewel het toen voornamelijk over voeding ging. Ik at vegetarisch en dreef mijn moeder tot wanhoop met het urenlang koken van bonen. Ik weigerde auto te rijden, en studeerde op de HTS af op organische architectuur, helemaal mijn ding, …toen….

Organisch bouwen, niet mijn ding…

Op de TU Delft kwam ik erachter dat organische architectuur helemaal “mijn ding” niet was, en ook de lange haren en Afghaanse jas verdwenen, de bonen maakten weer plaats voor biefstuk. En toen ik merkte dat je zonder auto de bouwplaats niet kan bereiken, nam ik rijlessen.
Maar wat bleef is mijn absolute overtuiging dat we allemaal onze verantwoordelijkheid hebben als het gaat om ons leefklimaat.

duurzaam bouwen

duurzaam bouwen

Wat kan de opdrachtgever nu van mij verwachten als het gaat om duurzaam bouwen?

Zoals gezegd: mijn ontwerpen zijn niet erg organisch en zien er dus op het eerste gezicht ook niet “duurzaam “ uit. Maar schijn bedriegt, een gebouw hoeft er niet organisch uit te zien om wel duurzaam te zijn. Er zijn een aantal zaken waar ik veel aandacht aan besteed.

Materiaal keuze :

Mooi blijven
Een gebouw moet niet alleen mooi zijn als het wordt opgeleverd, het moet mooi blijven op een milieu –vriendelijke manier. Daarom kies ik voor onderhoudsarme materialen. Ze moeten wel mooi zijn, anders vallen ze weer af. Gelukkig is er wat dat betreft keus genoeg. Een ander aspect van de materiaalkeuze is de vervuilinggevoeligheid. Onbehandeld hout bijvoorbeeld vergrijst heel snel. In het Archeon is dat heel mooi, maar voor een opdrachtgever kan dat heel vervelend  ( en duur ) zijn

Kwaliteit
Een ander aspect bij de materiaal keuze is de kwaliteit. Hoe hoger de kwaliteit van het materiaal, hoe langer het mee gaat.

Overige factoren
Daarnaast let ik natuurlijk ook nog op een aantal andere factoren zoals vervoer, materiaal van dichtbij is minder vervuilend dan wat van heel ver moet komen, enik let op de fabricage. Bij deze laatste factor komen we ook bij de complexiteit van duurzaam bouwen. Neem bijvoorbeeld bakstenen. Bakstenen zijn enorme vervuilers als het op hun productie aan komt. Maar een goed bakstenen gebouw gaat moeiteloos 100 jaar mee….. Ik heb er dan ook geen moeite mee baksteen toe te passen. Wat hout betreft adviseer ik mijn opdrachtgevers altijd om hout te gebruiken met een CFK-keurmerk.

Energiegebruik :

Met de stijgende energieprijzen zijn opdrachtgevers erg gevoelig geworden voor het energie gebruik van hun pand. Persoonlijk vind ik dat een prima ontwikkeling. Er zijn genoeg mogelijkheden om comfortabel te leven/werken en het energieverbruik beperkt te houden.

De dag van morgen

Behalve al deze technische aspecten van duurzaam bouwen besteed ik in de ontwerpfase heel veel aandacht aan een menselijk aspect: we weten niet waar we morgen behoefte aan hebben. Daarom maak ik geen ontwerpen die als een “strak jasje” passen. Ik zorg dat er altijd wat ruimte voor uitbreiding blijft, zonder dat de opdrachtgever zijn halve pand moet slopen om bv. een aanbouw te realiseren. Maar ook zonder dat hij het oorspronkelijke ontwerp geweld moet aandoen.

Want: een  ontwerp dat er  over 100 jaar nog staat, is een duurzaam ontwerp.

Wat kunnen opdrachtgevers voor mij betekenen als het gaat om duurzaam ontwerpen?

Ik sta altijd erg open voor opdrachtgevers die op dit gebied veel van me vragen. Maar wat ik echt leuk zou vindt is dat ik steeds meer opdrachtgever ontmoet die een vegetatie-dak op hun pand willen. Of die aan de slag willen met hergebruik van hemelwater.

Allebei mag natuurlijk ook.

O ja, nog even dit :

12  jaar geleden heb ik mijn Alfa Romeo ingeruild voor een Toyota Prius……

Ton Veenman