AB Visie
Een andere visie op architectuur en bouwen AB Visie / Bureau voor architectuur en bouwen / Donizettihof 12 / 2402 EK Alphen a/d Rijn / Tel: (0172) 419 410 / info@ab-visie.nl
AB Visie Banner AB Visie Banner AB Visie Banner AB Visie Banner

het Passiefhuis consept van de Passiefhuis bouwer

Wat is nu precies een Passiefhuis? ik geef u een korte toelichting

Een Passiefhuis is een woning die extreem goed geïsoleerd is, nagenoeg tochtdicht en optimaal gebruik maakt van de zoninstraling. Architectenbureau AB-visie werkt samen met de Passiefhuis Bouwer om woningen te realiseren die voldoen aan de eisen van een Passiefhuis.

De gevel van een Passief woning is circa drie maal zo zwaar geïsoleerd als op dit moment gangbaar. De kozijnen, ramen en deuren zijn voorzien van sterk geïsoleerde profielen en drie-laags isolerende beglazing. De grotere glasoppervlakten zijn zoveel mogelijk op het zuiden georiënteerd zodat optimaal gebruik gemaakt wordt van de zoninstraling. Daardoor wordt voldaan aan de Passiefhuis-norm waarbij het energiegebruik maximaal 15 kWh (1,5 m3 aardgas) per vierkante meter vloeroppervlak per jaar is.

 

 

3D Vesta06

Een Passiefhuis wordt uitgevoerd met een zeer hoge mate van kierdichtheid, waardoor er geen energieverlies optreed door gebrek aan kierdichting. De luchtdichtheid van een Passiefhuis voldoet aan de eis van n50< 0,6 luchtwisselingen per uur.  Daardoor combineert een Passief woning een zeer hoog wooncomfort met een extreem lage energiebehoefte voor verwarming.  De waarde van een Passiefhuis neemt toe al naar gelang de energieprijzen stijgen.

Isolatie van de buitenschil

Het later verbeteren van de isolatie van de buitenschil is zeer kostbaar. Echter bij de bouw aanbrengen van extra isolatie is relatief goedkoop en zorgt voor een goede isolatie-waarde van de woning gedurende de levensduur van de woning. De levensduur van een installatie voor de verwarming en ventilatie wordt meestal geschat op circa 15 jaar. Deze is bij een Passiefhuis relatief eenvoudig doordat er minder geventileerd hoeft te worden en minder warmte in de woning gebracht hoeft te worden.  Bij de bouw kost deze minder maar ook bij toekomstige vervanging zal deze minder sterk drukken op de exploitatie.

Berekeningen tonen aan dat  ten opzichte van een traditionele bouw, bij een gemiddelde energieprijsstijging van 6,5 % per jaar, de besparingen 40.000 tot 75.000 euro kunnen bedragen. Een Passief woning is dus een zeer slimme investering. Een investering die goed is voor het milieu en een zeer comfortabel huis oplevert.  Wil je er meer over weten neem dan contact met me op:  info@ab-visie.nl