AB Visie
Een andere visie op architectuur en bouwen AB Visie / Bureau voor architectuur en bouwen / Donizettihof 12 / 2402 EK Alphen a/d Rijn / Tel: (0172) 419 410 / info@ab-visie.nl
AB Visie Banner AB Visie Banner AB Visie Banner AB Visie Banner

De bouw van een bollenopslag in beeld

Hoe wordt een bollenopslag gebouwd?
En dan , na alle tekeningen en alle overleggen , breekt het moment van bouwen aan.
Het mooiste en spannendste gedeelte van mijn werk.
Ik neem u mee in beeld langs de bouw van een bollenopslag.
Helaas geven foto’s alleen een beeld, het geluid van de machines kunnen we u niet laten horen, de wind door je haren kunnen we u niet laten voelen. Maar mischien krijgt u wel een indruk van de grootsheid van zo’n project.

De start:

De eerste paal is beroemd. vaak wordt hij door een kind of een belangrijk familielid “geslagen”. Voor er een paal de grond in gaat, zijn er sonderingen gemaakt. Dat wil zeggen : de gronddruk wordt gemeten ( tot een diepte van 20 meter )¬† zodat de constructeur kan berekenen hoe lang de hijpalen moeten zijn. Zo zorg je voor een goed gefundeerd gebouw.

bollenopslag

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De opbouw van de staalconstructie.

Als de hijpalen erin zitten en de funderingen zijn gelegd, wordt de staalconstuctie geplaatst.
Waren we tot nu toe nog bezig op de grond, nu gaat het gebouw de hoogte in. En krijgt de bollenopslag al een beetje vorm.

 

bollenopslag

Nadat alle kolommen en balken gelegd zijn, worden windverbanden aangebracht. Windverbanden zorgen ervoor dat de contructie voldoende stabiel is. Zodat de opdrachtgever er zeker van kan zijn dat zijn bolenopslag ook bij storm overeind blijft.

bollenopslag

De wand en dakplaten worden geplaatst, zodat de bollenopslag wind en regen dicht is. Je kan pas een vloer storten als die vloer ook droog kan blijven…

 

bollenopslag

Pannenbier !

Het hoogste punt is bereikt! Dat is altijd een feestelijke gebeurtenis die gevierd wordt met pannenbier!

bollenopslag

Hier zie je dat de wapening gelegd wordt op de isolatie. En hoe daarop de vloer wordt gestort. De bollenopslag begint er op te lijken! Als het beton gestort is, wordt het gevlinderd: met andere woorden glad afgewerkt wordt.

bollenopslag