AB Visie
Een andere visie op architectuur en bouwen AB Visie / Bureau voor architectuur en bouwen / Donizettihof 12 / 2402 EK Alphen a/d Rijn / Tel: (0172) 419 410 / info@ab-visie.nl
AB Visie Banner AB Visie Banner AB Visie Banner AB Visie Banner

beeldhouwen als passie

Beeldhouwen is mijn passie, al jaren.

Deze noem ik: in gedachten verzonken

beeldhouwen

Dat iets je passie wordt, is nooit een besluit dat je op een avond wel overwogen aan de keukentafel neemt. Het overkomt je. In mijn geval was het mijn vrouw, die geiinspireerd door Stephen Covey”s boek Prioriteiten, vond dat ik mijn creativiteit te veel alleen maar (!) in mijn werk stopte.Dat was, vond zij, niet goed voor mij en dus niet goed voor mijn werk. Ik moest maar eens gaan beeldhouwen. Soms kennen anderen je beter dan je jezelf kent.
Ik ging eens kijken bij een beeldhouw-cursus op Expressie 70 en was verkocht.

Ik denk driedimensionaal en de uitdaging uit zo’n brok steen een vorm te hakken, was de mijne.

Het beitelslag voor beitelslag langzaam die vorm uit de steen te zien ontstaan, steeds kijkend en zoekend, hier wel daar niet hakken, facineert me mateloos, de uitdaging dat je met een slag je hele beeld kunt veruineren, vergt heel veel concentratie.
Ik vergeet de wereld om me heen, en maak het beeld millimeter voor millimeter het mijne.

Beeldhouwen is lichamelijk werk, het is zwaar zeker als je er zoals ik , kiest voor hardere steensoorten . Maar juist het feit dat je letterlijk hard moet werken, maakt het beeldhouwen zo plezierig: ik werk niet met hart en ziel, maar met lijf en hart en ziel, en al hakkend onstaat een cadans, waaraan ik me kan overgeven en die me helpt in mijn concentratie.

Mijn eerste beeld: een buste in marmer

beeldhouwen

De mensen die mij leerden beeldhouwen

Mijn eerste serie lessen volgde ik bij Taeke de Jong, een geweldig beeldhouwer, zelf mag ik me de trotse eigenaar van een klein bronzen plastiek van hem noemen.
Ik bewonder zijn gevoel voor verhoudingen, zijn oog voor details. Teake bracht me de beginselen van het beeldhouwen bij, dat ik nog steeds zo’n mooie slag heb( als ik mijn andere docenten mag  geloven tenminste ) dank ik beslist aan hem. Inmiddels geeft Taeke geen les meer, maar hij onderhoudt gelukkig nog steeds contact met zijn oudcursusten. Een paar keer per jaar gaan we met een groepje op excursie.
En altijd weer geniet ik dan van zijn enorme kennis over beeldhouwwerken en zijn enorm oog voor wat een beeld te vertellen heeft.

 

Een zwemmer in Belgisch hardsteen

beeldhouwen

Na mijn lessen bij Teake ben ik gaan werken bij Martin van Asperen, een fijne vent, die mij m’n gang liet gaan en bijstuurt waar het nodig is.

 

 

Inmiddels beeldhouw ik bij Norma Koorengevel in het Joods washuisje aan de Aarkade in Alphen a/d Rijn.  Af en toe volg ik een workshop, het is ook leuk weer eens andere mensen te ontmoeten en andere werkwijze te zien.

 

 

 

beeldhouwen

 

Beeldhouwen : topervaring

Mijn allermooiste workshop  was wel de week Griekenland “beeldhouwen  in steen” via reisbureau Miniati
Onder het motto: beeldhouwen is je passie en Griekenland ook, boekte Felice als verjaarscadeautje deze reis.
Beeldhouwen, in het land van de beeldhouwkunst, aan de zee met elke avond heerlijk eten en een groep mensen die je passie delen….. wat moet ik er nog meer over zeggen

www.griekenlandaanzee.nl

En dit was wat Griekenland opleverde…

beeldhouwen