De Romeinse Domus.
De domus Het Romeinse Domus ( Latijns voor woning). Eigenlijk een familie huis. Twee onder een kap ( ook toen
De domus
Het Romeinse Domus ( Latijns voor woning). Eigenlijk een familie huis. Twee onder een kap ( ook toen al ) waar de gezinnen boven woonden en het bedrijf beneden was. Op het Archeon stond een halve domus. Het ene deel was afgebouwd, het ander was een houten geraamte. Moest huis worden…
Dat stond natuurlijk niet echt fraai, zo’n halve domus. Tel daarbij op dat de vraag of men in het Archeon kon blijven slapen, steeds vaker gesteld werd en. Er lag een mooie bestemming voor een voltooide domus.
En zo werd besloten dit deel van de Domus te voltooien en hier een logeer-accommodatie voor groepen in onder te brengen. Dat leverde als bonus een extra winkel/werkplaats op.
De technische uitdagingen.
De oorspronkelijke domus zoals die op het Archeon stond, was – na goed Romeins gebruik, niet geïsoleerd. Daar waar de muren op de balken aansloten, stonden vaak gewoon grote kieren. Het was in de domus in in de zomer goed uit te houden, maar de winter vaak heel koud. Doordat het park ’s winters lager open bleef, was dat een niet wenselijk.
Er moest geïsoleerd worden, maar met behoud van het oorspronkelijke uiterlijk van de domus.
Voor het nieuwe gedeelte ( daar waar het houten geraamte stond ) hebben we een doorlopende muur gemaakt. De zo karakteristieke balken, hebben we er later aan de buitenzijde aangebracht. Het gedeelte dat al gebouwd was, werd van binnenuit geïsoleerd.
Zo creëerden we een prachtige Romeinse domus, die scholieren van deze tijd een slaapplek kon bieden.
Behalve slaapplekken biedt de domus ook onderdak aan de staf van het Archeon.
De grootste uitdaging van deze verbouwing was om te voldoen aan de eisen die vanuit de brandveiligheid aan gebouwen in Nederland gesteld worden. Er moest een extra vluchtweg komen. Ik vond de oplossing door de vluchtweg door het kantoor te laten lopen. Een oplossing waardoor de goedkeuring van de brandweer verkregen werd.