presentatie is heel belangrijk: uit CAD magazine
Over presentatie gesproken:
moderne ontwerptechniek voor oude architectuur
een musuemboerderij in het Archeon
artikel van Job van Haaften in CAD maganzine april/mei 2009-3
Een boerderij uit de tijd van de Romeinen ontworpen met Revit Architecture, klinkt vreemder dan het is. In het archeologisch themapark Archeon worden niet alleen oude technieken toegepast, en een Romeinse dakpan misstaat niet in een Revit-bibliotheek.
Ton Veenman, architect en Jack Veldman, directeur van het Archeon, vertellen over het project: een museumboerderij. Het is een getrouwe reconstructie van een gebouw waarvan in Rijswijk de materiele resten zijn gevonden. Die resten, samen met wat er verder over Romeinse en lokale bouwkunst bekend is, hebben geresulteerd in het Revit-ontwerp van een geromaniseerde Bataafse boerderij.
wat is er in de museum-boerderij te zien
Veldman: “De Provincie Zuid-Holland huurt straks een deel van deze gereconstrueerde boerderij voor het tentoonstellen van een deel van de provinciale archeologische vondsten. In Alphen ligt het Provinciaal archeologisch depot. Maar daar is geen ruimte voor tentoonstellingen en hier combineert het goed met de publieksfunctie van het Archeon.
Hoe athentiek is het gebouw?
De buitenkant
Veenman: “De reconstructie van deze boerderij is 25 procent groter dan het origineel in Rijswijk. Maar qua uiterlijk zal het daar heel dichtbij komen. Het is de boerderij geweest van een Bataafse boer. Die, om Romeins over te komen, zijn boerderij heeft verbouwd en van ‘Romeinse’ gevels heeft voorzien. Het is een typisch voorbeeld van Romeinse invloeden in Nederland.” Om de gebouwen en aankleding ervan archeologisch en historisch verantwoord te maken, beschikt het Archeon over een netwerk van vrijwilligers van diverse universiteiten, die daarin adviseren.
De binnenkant
De binnenkant van dit nieuwe gebouw wordt geheel gericht op de museumfunctie. Die moet deels flexibel zijn voor wisselende tentoonstellingen. De boerderij krijgt een moderne geïsoleerde gevel met daarop houten planken met stucwerk ertussen. Waardoor het uiterlijk identiek is aan de oorspronkelijke opbouw van een houten frame en gevlochten wanden met leem bedekt. Er worden enkele stalen balken gebruikt die met hout worden omkleed. Dat gebeurt alleen met dit gebouw, alle andere worden zo veel mogelijk authentiek nagebouwd. Het dak van de boerderij wordt riet, maar dat isoleren we ook nog. De dakpannen zijn originele Romeinse pannen, die worden in Italië nog steeds gemaakt.
Wat is de meerwaarde van Revit?
Veenman: “Groot voordeel van Revit is dat je een niet uitgewerkt concept al kunt tonen aan de opdrachtgever en belanghebbende. Bijvoorbeeld gedeputeerden van de Provincie. Je kunt een goede indruk geven van het werkelijke uiterlijk. Ook kun je vrij snel een doorsnede maken en die is weer makkelijk op te schuiven zodat je direct een nieuwe doorsnede hebt.
Ik ben ook bezig een aantal Middeleeuwse huizen in Revit te zetten, dat kan goed van pas komen als die gebouwen verplaatst of aangepast moeten worden. Je kunt ze binnen Revit in een levens-echte omgeving plaatsen, er een filmpje van maken en er tussendoor wandelen of er doorheen.
Projecten voor het Archeon zet ik nu van begin af aan in Revit, heb je het er eenmaal in staan dan kun je alles snel bewerken, en voorbeelden laten zien bij presentaties.
www.ab-visie.nl
www.cadac.com