AB Visie
Een andere visie op architectuur en bouwen AB Visie / Bureau voor architectuur en bouwen / Donizettihof 12 / 2402 EK Alphen a/d Rijn / Tel: (0172) 419 410 / info@ab-visie.nl
AB Visie Banner AB Visie Banner AB Visie Banner AB Visie Banner

In 5 stappen naar een goed geïsoleerde woning

Een goed geïsoleerde woning : wie wil dat niet? Maar hoe krijg je het voor elkaar?

Wanneer je je woning gaat isoleren is het verstandig van boven naar onderen te werken.
Dat je begint bij het dak heeft een heel goede reden: warmte stijgt op. En wanneer die warmte dan via het dak “weglekt”, is dat zonde van al je inspanningen.
Na het dak zijn de buitengevels en kozijnen aan de beurt. Bij de kozijnen moet je ook denken aan de ramen!
Als laatste isoleer je de begane grondvloer.

Stap 1:  Het dak isoleren

Bij nieuwbouw kies je voor een dakplaat met een maximale isolatiewaarde passend bij de dakconstructie. De architect of aannemer kan je hierin adviseren.

Voor een bestaand dak geldt: of de dakconstructie vervangen door een goed isolerende dakplaat of aan de binnenzijde isoleren. Beide oplossingen zijn goed. Het hangt van je huis af, wat de beste oplossing is. Het kan zijn dat je wat terugschrikt voor het idee het hele dak te vervangen. Toch is dat vaak de beste oplossing. Een beetje isoleren, helpt namelijk maar een beetje! En het laatste wat je wil, is dat je geen rendement hebt van je investering.

Wanneer je aan de binnenkant wil isoleren moet dat zeer zorgvuldig gebeuren. Je wil ten alle tijden voorkomen dat er  koudebruggen ontstaan. Tegen de binnenzijde van de isolatie moet een dampremmende laag komen.Dit voorkomt dat er inwendige condensatie plaatsvindt.
Zorg dat de dampwerende laag overal goed aansluit. Zo krijg je een gesloten dampscherm.  Dit kan je dan afwerken met hout en/of gipsplaten

Stap 2: Gevels isoleren

Bij bestaande huizen is de meest eenvoudige oplossing: isoleren via de buitenkant.

Dat gebeurt door isolatie met stucwerk aan te brengen of door isolatie met geveldelen of andere materialen.
Wanneer je deze vorm van isolatie toepast, verandert het uiterlijk van je woning. Dus stel jezelf de vraag of je deze verandering ook wil.En informeer bij de gemeente of deze verandering ook is toegestaan. Er zijn gemeentes waar men dat niet ( of alleen onder bepaalde voorwaarden) goed vindt.

Je kan ook van binnenuit isoleren, dan wordt de spouw volgespoten met isolerende korrels.
Het nadeel hiervan is dat  deze oplossing maar voor een matige isolatie zorgt. Immers de dikte van de spouw is beperkt

Een  andere oplossing voor isoleren van binnenuit is het is isoleren aan de binnenzijde van het huis..Dit kan met isolatieplaten in een regelwerk in de gewenste isolatiewaarde. Deze kan je daarna afwerken met hout- en gipsplaten.

Hier is het, net als bij het dak, van belang aandacht te besteden aan alle aansluitingen in verband met koudebruggen. En ook hier moet je condensvorming voorkomen door een dampremmende folie aan te brengen. tegen de isolatie. Dit levert wanden op die geen koudestraling afgeven van de gevels.

Stap 3: Goed isolerende kozijnen en beglazing

Voor de kozijnen kun je bij nieuwbouw kun je goed isolerende profielen toepassen in combinatie met triple-glas.

In een bestaand huis verdient het aanbeveling om de kozijnen en het glas helemaal te vervangen. Dan wordt er vaak gekozen voor onderhoudsarme materialen. Je vangt dan twee vliegen in een klap: een betere isolatie en minder onderhoud.

Niet bij alle bestaande huizen, zul je zomaar de kozijnen kunnen vervangen. Bijvoorbeeld in huizen die als monument zijn aangemerkt. Of die juist door hun ramen een heel kenmerkende uitstraling hebben. In zo’n geval kan je ervoor kiezen de kozijnen zo aan te passen dat er wel het dikkere triple-glas  in past.

Stap 4: Goede isolatie van de begane grondvloer.

Voor de begane grond zul je bij nieuwbouw een goed isolerende systeemvloer toepassen.

Bij bestaande bouw is het ingewikkelder: bij een houten vloer zul je deze moeten vervangen,door een goed isolerende PS-combinatievloer met een Rc-waarde van 6,5 m2K/W.

Bij een bestaande betonvloer zul je de onderzijde moeten isoleren of de kruipruimte van isolerende materiaal moeten voorzien. Deze materialen moeten  bestand zijn tegen het vocht dan zich in de kruipruimte bevindt. Vocht mag niet door de begane grond in de woning komen. Dan ben je nog verder van huis.

Isolatie op de vloer: een isolerende zwevende dekvloer is geen goed oplossing omdat dan condensatie in de betonvloer plaatsvind.

Stap 5: Goede kierdichting

 Het spreekt voor zich dat een goede kierdichting belang is voor een goed geïsoleerde woning.Je wil niet dat de warmte weglekt…

Tenslotte:

Een goed geïsoleerde woning loont, maar het vraagt wel wat. Informeer je uitgebreid bij verschillende aannemers of architecten wat in jouw geval de beste oplossing is.

lees ook Wat biedt AB-visie op het gebied van duurzaam wonen